Een huis kopen, hoe werkt dat?

 

Op school krijg je veel dingen uitgelegd, maar als je als volwassene terugkijkt dan zijn er toch best veel zaken waarvan je wilt dat ze het je zouden hebben geleerd op school. Dan moet je denken aan belastingaangifte, hoe solliciteren werkt, en hoe je een huis koopt. Over dat laatste onderdeel willen we je vandaag wat meer vertellen.

Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe werkt een hypotheek? Hoe doe je een bod? Allemaal goede vragen, en we zullen deze vandaag proberen te beantwoorden.

In een notendop

In principe werkt het vaak zo: je ziet een huis wat je mooi vindt. De verkoper heeft een vraagprijs, en jij doet een bod, en samen komen jullie uiteindelijk tot een prijs waar jullie het beiden over eens zijn. Een gemiddeld huis kost op dit moment ongeveer driehonderdduizend euro, en dat geld heb je meestal niet cash bij de hand.

Om dat geld toch te krijgen ga je naar de bank, en kan je een hypotheek afsluiten. Dat wil zeggen dat je een lening van de bank vraagt, welke je maandelijks afbetaalt, met jouw huis als onderpand. Dus wanneer jij stopt met het afbetalen van de lening, dan kunnen ze jouw huis opeisen. Gelukkig hoeft het allemaal niet zo ver te komen, want je weet precies welke lening je wilt, voor hoeveel, en hoeveel je maandelijks moet betalen, en uiteraard of je het kan betalen. Als je de lening hebt gekregen, dan maakt de bank het geld over naar degene van wie je het huis koopt, en voilà, jij hebt vervolgens de sleutels in handen.

In de praktijk

In de praktijk is het goed om van tevoren te meten hoeveel geld je maximaal zou kunnen lenen, dan weet je wat ongeveer je budget is voor het kopen van een huis. Ga bijvoorbeeld naar Hypotheekrente.nl en daar kan je vervolgens uitrekenen hoeveel je kan lenen. Dan is het tijd om jouw droomhuis te vinden!

Eenmaal gevonden, en het winnende bod gekregen, dan moet je snel een hypotheek regelen. Daar spreek je altijd samen een periode voor af waarbinnen dat geregeld moet zijn. Je moet dan bepalen welke vorm van hypotheek je wilt, en hoe lang je de rente vastlegt. Standaard is de hypotheekrente 10 jaar vast gelegd, maar je kan er ook voor kiezen om dit op te schroeven naar 20 of 30 jaar. Dit is bijvoorbeeld interessant wanneer de rente heel erg laag staat, zoals dat nu het geval is.

Er komt dus best wat bij kijken, maar hopelijk heeft dit het enigszins verduidelijkt!