Hulp bij verhuizen? Denk hieraan!

Niet zomaar een gunst

Met mijn leeftijd zie ik het steeds vaker. Mensen verhuizen en vragen hierbij hulp. Zelf heb ik hier ook wel eens bij geholpen. Denk aan spullen op en neer rijden, spullen inpakken en renovatiewerk in het nieuwe stulpje. Ikzelf heb nooit echt problemen gehad, maar ik heb wel een aantal horrorverhalen gehoord. Blijkbaar geeft niet iedereen evenveel blijk van waardering. Ondanks dat het als een soort van gunst gevraagd wordt, is een aardigheidje als bedankje toch wel op zijn plaats. Uiteindelijk gaat het vaak wel om een volledige dag werk, als het niet meer is. Als je hulp van jouw vrienden inschakelt, wees eerlijk over het werk dat gedaan moet worden. Wees ook niet beledigd als iemand met een iets te doorzichtig excuus komt. Iedereen is vrij om te weigeren, het is per slot van rekening meer moeite dan bijvoorbeeld even de ketchup aanreiken.

Doe zelf het meest

Als je uiteindelijk toch over hele aardige (of na├»eve) vrienden beschikt, zorg dan dat het voor ze niet voelt alsof zij al het werk doen. Pak zelf de zwaarste en vervelendste klussen terwijl jouw hulp de rest doet. Als je iemand gevraagd hebt om spullen op en neer te rijden is het wel zo netjes om alles al klaar te hebben staan voor het inladen. Wees eerlijk over wat voor klus van ze verwacht wordt. Moeten ze toch inpakken, sorteer alle spullen op z’n minst. Alleen jij weet wat je wel en niet mee wil nemen. Las genoeg pauzes in om jouw vrienden niet bezwaard te laten voelen om door te werken. Uiteraard voorzie jij hen van hapjes, drankjes en eventueel avondeten. Ook als je ze een dikke vette maaltijd voorschotelt is het nog vele goedkoper dan een verhuisbedrijf.

Toch maar professionele hulp?

Van goede vrienden kan je veel vragen, maar aan elke relatie zit een limiet. Als je om teveel gunsten vraagt kan dit zeer onbeleefd zijn. Vergeet niet dat er professionele bedrijven zijn die hun geld verdienen met dit soort klusjes. Bij een verhuizing is er vaak alsnog te veel werk om zonder een professionele dienst te kunnen. Zo heb je waarschijnlijk hele zware spullen zoals een piano, bedden, antieke kasten en noem het allemaal maar op. Dit kan eigenlijk niet met handwerk een appartement of iets dergelijks in. Ook is er vaak nog een hoop werk te doen in je nieuwe stekje, zoals de slaapkamer schilderen. Misschien wel een nieuwe tegels of zelfs een ligbad. Niet alleen zijn dit fysiek intensieve klussen, ze vereisen vaak ook gewoon vakwerk. Schroom dus niet om een gedeelte van het budget te gebruiken om professionele hulp in te schakelen. Vergeet niet dat een dienst van bekenden verwachting kan scheppen voor een wederdienst!